Adam van der Sterre is een van onze specialisten en geeft onder andere clinics Freerunning. Hij heeft onlangs deze clinic gegeven aan een groep van 40 tot 50 kinderen op BSO P&P Tuin in Breda. Deze activiteit was ingepland door de BSO, omdat de bijbehorende school studiedag had. Op BSO P&P waren ze heel erg blij dat de kinderen lekker hebben kunnen sporten en de kinderen genoten er erg van!
Clinic freerunning
De clinic bestond uit twee keer een les van 1 uur. Als warming up werd een tikspel gespeeld, wanneer je getikt werd moest je opdrukken, squatten of springen. Een pittige opwarming dus, maar wel belangrijk bij freerunning. Je lichaam krijgt veel te verduren, dus het is belangrijk om jezelf er goed op voor te bereiden. Vervolgens werd er in drie vakken aan de slag gegaan:
Vak 1: Vaults (over kasten heen springen). Hierbij was de opdracht om over de kast heen te gaan op je eigen manier, maar wél op veilig een veilige manier (dus geen salto’ s etc).
Vak 2: Bobbelbaan (lange mat uitgerold over banken). Hier moesten de kinderen een eigen weg kiezen, waarbij ‘precision springen’ op de banken een van de belangrijkere oefeningen was.
Vak 3: Wallrun/Wallspin (een dikke mat op de grond, de andere tegen het wandrek). De opdracht was tegen de mat omhoog rennen, of zijwaarts. Om de wallspin te oefenen moet je een soort van radslag doen, terwijl je met je voeten over de staande mat loopt.
Wat is freerunning?
Adam krijgt vaak de vraag wat Freerunning eigenlijk is en zegt hierover dat men vaak denkt dat het iets is als ‘springen en stoere trucjes doen’ of ‘over daken rennen enzo’. Maar freerunning is een tak van sport, gebaseerd op Le Parkour. Het verschil tussen Le Parkour en Freerunning is dat bij Le Parkour de nadruk ligt op het snel en efficiënt bewegen (van punt A naar punt B) en bij freerunning de nadruk ligt op jouw creativiteit. Hier offer je dus efficiëntie op voor het toevoegen van trucjes.
Het zijn fysiek uitdagende activiteiten waarbij je jezelf over een aantal obstakels heen werkt. Belangrijker is het doel, namelijk: Jezelf mentaal en fysiek uitdagen. Je werkt dus altijd op je eigen niveau. Je doet geen wedstrijd tegen een ander, maar met jezelf.
Ikzelf vind het altijd geweldig om kinderen de kans te geven écht kennis te maken met freerunning, in plaats van dat ze enkel ‘stoere stunts’ zien op Youtube”, aldus Adam.
Interesse in een clinic freerunning of één van onze andere workshops en activiteiten? Of benieuwd naar wat we nog meer kunnen betekenen voor BSO & TSO? Neem contact met ons op voor meer informatie en de mogelijkheden.